ВЕЛИКЕ РОЗСЛІДУВАННЯ. Як В.Медведчук та Г.Суркіс майже 30 років використовували «Динамо» для своїх брудних оборудок

17 апреля 2022

Недавній арешт проросійського фігуранта з ОПЗЖ та зрадника України Віктора Медведчука поставив ряд прямих питань щодо того, хто був його багаторічним партнером, другом і корисним ідіотом на протязі більше трьох десятиліть!

Ним є не хто інший, як однопартієць путінського кума Григорій Суркіс.
Сьогодні ми розповімо вам про хронологію взаємовідносин цих двох персонажів, історія яких почалася ще в далекому 1989 році.
Як свідчить офіційне видання київського «Динамо» тоді адвокат Віктор Медведчук і майже невідомий у широких колах директор радянсько-американського спільного підприємства «Динамо-Атлантик» Григорій Суркіс в одному літаку з гравцями столичного клубу вирушили до Флоренції на гру кубка УЄФА з «Флорентіною».
Мало хто тоді навіть міг припустити, що одразу після розпаду СРСР ця парочка майже безкоштовно отримає у своє повне розпорядження гордість всієї України і символ зламу московського футбольного володарювання – київське «Динамо».
Генеральну підготовку по рейдерському захвату влітку 1993 року Віктор Володимирович і Григорій Рахмільович розпочали 12 місяцями раніше, коли в Ізраїлі створили дві компанії, які їх нерозривно пов’язують і по сьогоднішній день.
Спочатку вони з Ігорем Суркісом, Валентином Згурським, Богданом Губським, Юрієм Ляхом і Юрієм Карпенко стали разом з юридичною фірмою «Бен-Ісраель і Ко» засновниками в Хайфі міжнародної адвокатської компанії «БІ-АЙ-ЕМ».
Потім 29 жовтня 1992 року на далеких Британських Віргінських островах Медведчук і Суркіс-старший разом з тими ж вищезазначеними діячами стали співвласниками офшору «Ньюпорт Менеджмент Лтд» (Newport Management Ltd), заснованому в містечку Роуд-Таун під реестраційним номером 71912.
Одразу після цього вся ця компанія, названа Григорієм Суркісом «чудовою сімкою» (всі на фото з офіційного буклету київського «Динамо») почала грабувати Україну з такою жадібністю, що майже була безграничною.

DK BOARD

На практиці відбулось злиття вищого керівництва держави та бандитсько налаштованих бізнес угрупувань, для яких не існувало ніяких норм моралі та права.
Перший президент України Леонід Кравчук відіграв у цьому процесі особливо важливу роль.

surkis g

Григорій Суркіс став при ньому радником з економічних питань. Медведчук отримав від Кравчука ще більше повноважень: радник президента України з питань податкової політики, член ради роботодавців та товаровиробників і член комітету боротьби з корупцією та організованою злочинністю при президентові України!
Зовсім скоро завдяки «сімці» на світ з’явився сумнозвісний український аналог «МММ» компанія «Омета», серед засновників якої була і вже згадувана контора «БІ-АЙ-ЕМ». Спочатку завдяки підтримці з найвищих кабінетів в Україну ввозили сиру нафту, переробляли її на українських заводах і втричі дорожче перепродували на внутрішньому ринку.
Потім настав час афери з цінними паперами від «Омети XXI століття». На початку 1993-го року розпочалася підписка на її акції за номіналом 1000 рублів. Спочатку вони йшли по 1250 рублів. А за місяць - майже по дві тисячі. Таким чином, фонд залучив тисячі вкладників, які купивши акції, фактично передали фонду майже півмільярда рублів, на ті часи дуже велику суму.
Саме в цей час було віджате київське «Динамо», але про це згодом. А от з акціями «Омети» все йшло за класичними прикладами фінансових пірамід. Вже на початку 1995 року акціонерам повідомили, що очікуваних дивідендів за 1994 рік не буде. Розгнівані та обдурені вкладники кинулися продавати свої акції, але їх ніхто не купував. Скупку цієї макулатури розпочали лише наприкінці 1996 року за ціною… 2 копійки за акцію. Якщо прості та наївні акціонери від купівлі акцій «Омети» зазнали непоправних втрат, то власники, включаючи насамперед Суркісів та Медведчука, отримали величезний стартовий капітал.
Він був вкладений в концерн «Славутич», засновниками якого стали Суркіс, Медведчук та згадувані вже їхні п'ять компаньйонів.

Завдяки впливу того ж Кравчука «Славутич» отримав шалені економічні преференції, що дозволило всім членам «чудової сімки» досить за короткий час стати власниками величезної кількості підприємств, які були збудовані не одним поколінням українців та громадян відправленого в небуття радянського Союзу.

20 main

Крім цього «Славутич» сконцентрував свої зусилля на енергоносіях, нафті, металі, торгівлі зерном та сахаром.

Для того щоб грошові ріки переросли в океан Медведчук разом з Григорієм Суркісом заснували також «Український кредитний Банк». Він проіснує до помаранчевої революції в процесі якої один із членів «сімки» Юрій Лях покінчить своє життя самогубством, перерізавши собі горло у власному кабінеті ножиком для паперу.

Тепер саме час повернутись трохи назад в 1993 рік, коли відбувся рейдерський захват київського «Динамо». Перший президент клубу Віктор Безверхий після майже п’яти років керівництва був нагло відсторонений від управління. При цьому головними персонами захвату виступили ті ж Віктор Медведчук та Григорій Суркіс.

thumbnail 001

Один все підготував юридично, а другий все вирішив з силовими структурами. При цьому обидва знали що роблять. Вже тоді ця парочка зрозуміла, що «Динамо» стає для них трампліном до самих високих кабінетів української влади. Це в свою чергу гарантувало широкі можливості ухиляння від оподаткування і небачених фінансових можливостей, як в економіці так і в футболі.

Григорій Суркіс пересів в крісло динамівського президента, а його молодший брат унаслідував його директорську посаду в СП «Динамо-Атлантик». Це підприємство, засновник якого Джефф Островський був застрілений в аеропорті Нью-Йорка, було ключовим. Саме через цей канал в Україну безмитно йшли величезні партії спиртних напоїв, тютюнових виробів та багато інших товарів.
Частина в цих прибутків використовувалась для фінансування «Динамо», а решта, в більшій мірі, осідала в офшорі «Ньюпорт Менеджмент Лтд».

27 липня 1993 року, коли Григорій Суркіс вступив на посаду президента ФК «Динамо Київ», клуб уклав із «Ньюпорт Менеджмент Лтд» так звану генеральну угоду, текст якої підготував Віктор Медведчук. 28 липня 2010 року вона була пролонгована ще на 20 років. За цією угодою ФК «Динамо Київ» передало «Ньюпорт Менеджмент Лтд» усі комерційні сфери своєї діяльності: телевізійні та маркетингові права, зокрема права на купівлю-продаж гравців. У свою чергу, у контракті йдеться, що «Ньюпорт» має «фінансові ресурси», необхідні для того, щоб «зробити команду конкурентоспроможною і досягти високих спортивних результатів».

Схема Медведчука-Суркіса замкнулась. Величезні прибутки від «Омети», «Славутича» та «Динамо-Атлантик» осідали в офшорі «Ньюпорт Менеджмент», який у свою чергу утримував за певний відсоток футбольний клуб «Динамо». При цьому дохід від продажу гравців знову ж таки опинявся в тому ж офшорі «Ньюпорт Менеджмент», який повністю контролювався Медведчуком-Суркісом.
Грандіозний скандал спроби підкупу Ігорем Суркісом іспанського арбітра Лопеса Ньєто у 1995 році перед грою Ліги чемпіонів «Динамо» - «Панатінаікос» а потім юридична тяганина, як не дивно, ще більше з’єднала Медведчука з Суркісом-старшим. Була досягнута досить несподівана юридична перемога. Її наслідки далися взнаки в 2016-му році, коли Медведчук попрохав Григорія Суркіса, який на той час був високим чиновником УЄФА, зустрітись у Санкт-Петербурзі з Володимиром Путіним і пролобіювати питання збереження за росією права на проведення чемпіонату світу 2018-го року.

40209972 385705935296755 8837786369989279744 n

Український Крим вже на той час був анексований руснею, а частина південного сходу перебувала під окупацією. Незважаючи на це Григорій Суркіс Путіну не відмовив, а навпаки дуже допоміг, за що згодом отримав подяку від голови оргкомітету «росія-2018» Олексія Сорокіна.

Розповідь про те, як одним ланцюгом пов’язані Медведчук та брати Суркіси можна вести до безкінечності. Зупинимось лише на декількох важливих епізодах.

27 квітня 1996 року на з'їзді СДПУ було ухвалено рішення перейменувати партію на Соціал-демократичну партію України (об'єднану) (СДПУ(о)). При цьому бренд київського «Динамо» максимально використовувся в політичних цілях (на фото).

CCI13072019 0003

Восени 1998 року Медведчук, Суркіс та інші нав'язали внутрішньопартійну дискусію і фактично захопили в ній владні позиції.
Фракцію СДПУ(о) у Верховній раді України 3 та 4 скликань у 1998—2006 очолював Леонід Кравчук.
У 2006-році Медведчук та брати Суркіси увійшла разом на парламентських виборах 2006-го року до першої десятки «Опозиційного блоку «НЕ ТАК!». Його лідером, як не складно здогадатися, був Леонід Кравчук. З всього всього вийшов повний пшик. Не допоміг навіть втягнутий в це дійство Олег Блохін. Кінцевий результат - 1,01% відсотка голосів виборців та відповідно повний провал.

Ne Tak

У 2010-му році Медведчук та брати Суркіси отримали контроль над «Львівобленерго» та «Прикарпаттяобленерго». Вони зберігають його і до сьогодні.

Григорій Суркіс з Медведчуком заснували також ЗАО «Центр сприяння розвитку Закарпаття». Він не один рік проводить активну вирубку лісових масивів у Карпатах. Нищівні повені та екологічні катастрофи останніх років у у цьому регіоні якраз і пов'язують із безконтрольною та хижацькою вирубкою лісів, що призводить до раптового танення снігів у горах та стрімкого сходження у долину великої кількості талих вод.

Чергове переплетення зв'язків Медведчука та Суркісів стало відоме у 2020-му році.

Як з'ясувалося з декларації Віктора Медведчука, котрий став роком раніше депутатом Верховної Ради і тому був зобов'язаний розкрити всі дані про свій стан, його дружина Оксана Марченко є одним із власників офшорної компанії Bolvik Ventures Ltd. Цей офшор зареєстрований на Британських Віргінських островах і вказаний у схемі структури низки каналів «1+1 медіа»: через інші фірми Bolvik Ventures володіє частками «1+1» (24,65 %), «1+1 International» (24, 65 %), ТЕТ (24,5 %), 2+2 (24,5 %) та Бігуді (24,5 %).

10 липня, через місяць після запиту, «1+1 медіа» розіслала прес-реліз з відповідями на свої та журналістські питання. Як повідомлялося в ньому, Марченко володіє третиною офшору Bolvik Ventures, тобто 33,33% компанії. Інші третини належать Ігорю Суркісу та віце-президенту футбольного клубу «Динамо» (Київ) Леоніду Ашкеназі. Сам клуб «Динамо» – власність Ігоря Суркіса.

В жовтні того ж 2020-року Син дружини Віктора Медведчука від першого шлюбу Богдан Марченко гучно в ресторані «Маячок» відсвяткував весілля. Привітати молодих прийшли крім соратників по ОПЗЖ звісно ж і брати Суркіси (на фото).

skhemy 4 1536x864

Крім цих, майже родинних стосунків є і братерський розподіл нерухомості. Наприклад в Жденієво, крихітному селі у Закарпатській області, яке оточене пагорбами і непрохідними лісами. Саме в них на початку 2000-х стартувало масштабне будівництво. Місцевим пояснили – тут буде чи то спортивна, чи то реабілітаційна база футбольного клубу «Динамо Київ».
Але забули додати про майбутній маєток фірми, кінцевим бенефіцеаром якої є Медведчук.
Нині сотні гектарів лісу у Жденієві знаходяться у власності та оренді того ж таки «Динамо» і компанії «Спорт-тур», єдиним бенефіцеаром якої є Медведчук.
Тепер, серед лісу, це ціле маленьке королівство. Щоправда побачити його дуже непросто. Єдиний цивілізований підхід до «зони Медведчука» перекритий шлагбаумом і контролюється войовничо настроєними охоронцями.
Ще один ласий шматок, який поєднує Суркісів та Медведчука знаходиться на березі річки Стугна, що в Обухівському районі Київщини. Декілька десятків гектарів землі були виділені фірмі Медведчука «Спорт-тур» ще у 2000-х роках. За доброю традицією – під рекреаційний об’єкт. Частина цієї ділянки віднедавна опинилася під контролем ТОВ «Мтір Ессет Менеджмент», яка має 23% внеску у статутний фонд ФК «Динамо» Київ», яким володіють брати Суркіси. Тобто, старі друзі вчергове поділили між собою ласий земельний пай.

SCREEN MEDVEDCHUK 14

Крім цього в Оболонському районі, на вулиці Вишгородська розташований розкішний палац, записаний напряму на Віктора Медведчука.
Ділянка під ним була частиною земель під державними дачами у «Пущі-Водиці». У 2002-му році Кабмін розпорядився вилучити у Пущі більше 22 гектарів на користь ФК «Динамо» Київ», а вже у 2003-му понад 6 гектарів з них дісталося Віктору Медведчуку.

Однак скільки б не збагачувався за рахунок України Медведчук, кінець все одно для будь-якого зрадника однаковий.

12 квітня він був затриманий СБУ після спроби втекти з України.

medvedchuk 3 800x450

Покази по це дав його особистий охоронець.

З травня 2021 року Медведчук перебував під домашнім арештом за підозрою в держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів.
Ще до затримання проросійського путінського щура його розкішна яхта Royal Romance, яка перебувала у порту міста Рієка в Хорватії була 16 березня заарештована та передана 11 квітня за рішенням Личаківського райсуду Львова АРМА.

7395f8454ec4c6bcbd9dcf0128482fc4

Потім цей же суд арештував ще 154 об’єкти рухомого і нерухомого майна Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

Серед арештованого: 26 автомобілів, 30 земельних ділянок, 23 будинки, 32 квартири, 17 паркомісць.

Під арешт також потрапили частки в статутних капіталах у 25 компаніях, бенефіціарним власником яких є Віктор Медведчук чи його дружина.

Тим часом Григорій Суркіс 26 квітня разом зі своїм молодшим братом Ігорем втік з України, сховавши у машині, захищеній депутатським імунітетом двох своїх онуків призовного віку.

Це дуже обурило вболівальників столичного клубу, які вже давно рахують Суркісів, тими, хто плямують честь і репутацію «Динамо».

Вони продовжують звинувачувати Григорія Суркіса у тому, що у 2019 році він став депутатом від проросійської партії ОПЗЖ. З того часу колаборанти тренувались на стадіоні «Динамо» та з’являтись на матчах киян, коли простим вболівальникам це було заборонено.

1ams 002

Також у 2021 році Григорій Суркіс, ганебно, разом з посібником тероризму Медведчуком голосував проти постанови, що визначає Революцію Гідності одним з виразників національної ідеї.

Відповідальність - це привілегія чесних людей, які піклуються про свою спадщину. Але Суркіси не переживають за свою репутацію - вони її просто не мають, - завили найпалкіші прихильники київського «Динамо».

Вони повідомили, що з початку агресії росії усі фанатські групи «Динамо» Київ взяли зброю до рук і боронять Україну від окупантів.

Паралельно організовано штаб допомоги, який забезпечує наших бійців у різних підрозділах усім, що можемо дістати чи придбати. Від води до тепловізорів.

277807036 3180859952161060 154017022406212093 n

Вони переконані, що коли після невідворотної перемоги над ординцями вони повернуться на трибуни рідного стадіону, то це вже буде зовсім інше «Динамо». Клуб зі славетними традиціями визначної звитяги, в якому не буде місця ані Суркісвм, ані їх посібникам.

Олександр Новак

KomandaOnline

Оставьте свой комментарий

Укажите пожалуйста ваше имя и email адрес. Эти поля обязательные для заполнения.

Komanda Online

Обратная связь:  info@komandaonline.com

Сделано whitecode

Мы используем файлы cookie для улучшения нашего веб-сайта. Файлы cookie, используемые для основной работы этого сайта, уже установлены. Для получения дополнительной информации посетите нашу страницу Политики в отношении файлов cookie. Я принимаю файлы cookie с этого сайта. Согласен